In het voor- en najaar kan het regelmatig voorkomen dat je s ’ochtends opstaat en je ramen zijn beslagen of er zit condensvorming op. Kan dit kwaad? We leggen het even uit;
Condensvorming aan de buitenzijde :
Condensvorming aan de buitenzijde van het raam komt doordat de koude lucht van buiten op het warme isolatieglas slaat. Als de temperatuur binnen veel warmer is dan buiten zullen de ramen aan de buitenkant beslaan. Dit bewijst dat je goed geïsoleerd glas hebt. Condens aan de buitenkant is dus heel normaal en goed.
Condensvorming aan de binnenzijde :
Condensvorming aan de binnenzijde duidt meestal op een ventilatieprobleem of en hoge luchtvochtigheid. Denk aan o.a. damp tijdens het douchen. Door goed te ventileren kan je ervoor zorgen dat de druppels weer weg gaan. Ventileer je niet goed, kan condens aan de binnenzijde zorgen schimmel wat weer gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Condensvorming tussen het glas :
Als er condensvorming tussen de ruiten ontstaat, duidt dit op een lek in het glas. Enige oplossing is dan om het glas te vervangen.
Conclusie:
Meestal ligt het niet aan de isolatiewaarde van het glas als er condensvorming ontstaat, maar aan de combinatie van temperatuur en vochtigheid van binnen en buiten. Ook kan het zijn dat niet alle ruiten beslaan, dit komt doordat bv. de wind, evt. beschutting van bomen/struiken of dergelijke hierin een rol spelen.
Dus goed geïsoleerde kozijnen en glas vragen ook om een goede ventilatie.